Compromís unànime contra el malbaratament d’aliments
Mercabarna i les associacions empresarials del recinte van unir esforços per minimitzar els excedents alimentaris que es generen en l’activitat diària del polígon amb la signatura del ‘Manifest per a la reducció del malbaratament alimentari’.
El 2016 va ser un any clau en la lluita contra el malbaratament alimentari a Mercabarna, objectiu que es va materialitzar en el ‘Pla Estratègic d’Aprofitament Alimentari, en el qual es van definir les línies d’acció principals per reduir els excedents alimentaris, optimitzar la gestió de residus i sensibilitzar sobre el consum responsable.
El primer pas d’aquest projecte va ser la signatura del ‘Manifest per a la reducció del malbaratament alimentari’ per part de Mercabarna, l’Associació d’Empreses Concessionàries (Assocome), el Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i el Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix (GMP).
Mitjançant aquest acord també es va voler mostrar el compromís en bloc de la Unitat Alimentària per aconseguir una cadena de proveïment d’aliments cada cop més sostenible i responsable amb l’entorn i els recursos.
Un estudi previ per diagnosticar la situació
El ‘Pla Estratègic d’Aprofitament Alimentari’ es va elaborar a partir d’un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’empresa Spora Synergies i la Plataforma Aprofitem els Aliments encarregat per Mercabarna.
En aquesta anàlisi es va determinar que a Mercabarna es malbarata un 0,5% dels aliments. Malgrat que és un percentatge baix respecte als altres mercats, centres comercials i llars, la voluntat de Mercabarna és assolir el malbaratament zero.
Actuacions previstes per reduir el malbaratament d’aliments
El ‘Pla Estratègic d’Aprofitament Alimentari’ preveu implementar diverses accions:
- Millorar l’aïllament tèrmic dels punts de venda del Mercat Central de Fruites i Hortalisses.
- Sensibilitzar sobre el consum responsable els nens i nenes de la campanya “5 al dia”.
- Optimitzar la gestió de residus amb un nou sistema de recollida selectiva i, a llarg termini, s’instal·laran contenidors personalitzats tecnològicament. A més a més:
- Es crearà un Centre d’Aprofitament d’Aliments, des del qual es farà un triatge exhaustiu dels aliments que són aptes per al consum amb l’objectiu d’augmentar la col·laboració amb les entitats socials que atenen persones amb pocs recursos.
- S’impulsaran campanyes de sensibilització i educació ambiental per a majoristes i treballadors de Mercabarna.